School: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carrigaholt, Co. Clare
Bríd, Bean Uí Chatháin

1. Bhí fear ann fadó agus phós sé. Cailleadh a bhean agus bhí cailín breag d'ingín aige leithe agus phós sé bean eile agus bhí dhá ingin aige léithe. Ní raibh siad cómh duineamhail leis a gcailín a bhí ag an gcéad bhean. Bhí il-rinnce ag mac an Ríogh agus níor dheaqghaidh an cailín duineamhail ann, mar ní leigfeqadh a leas-mháthair ann í, ach chuir sí a chlann féin ann.
    Bhí an cailín duineamhail istigh annsan agus tháinig bean beag isteach agus d'innis sí dí na leigfeadh a leas-mháthair do dtí an il-rinnce í. Chuir sí peire bróg uirthi agus culaithe breagh éadaigh agus chuir sí go dtí an il-rinnce í agus bhí an bhean beag ag an il-rinnce róimhe agus d'aithin sí í. Tháinig mac an Ríogh annsan agus phós sé í.
    Áine Ní Caoinleain.
    Fuair mé an scéal seo ó Séan ó Loinsigh.