Scoil: Bennettschurch, Baile Mhic Cairbre

Graignagower, Co. Waterford
Máiréad, Bean Uí Dhíomasaigh

ná saighdiúirí an sagart.
    Oidhche amháin chuaidh fear go dtí an áit in-a bhfuil an t-ór. Nuair a bhí sé giorracht don ór tháinig sprid an t-sagairt agus do theith an fear. Níor chuaidh aenne eile ag lorg air mar bhí eagla ortha.
  2. Bhí ór i bhfolach í sléibhte na Comaraigh. Tomáis O’Crocaigh a chuir an t-ór ann. Gaduidhe dob’eadh é. Bhí sé in-a chomhnuidhe í gcarraig ins na sléibhte.
    Do ghoid sé an t-ór ó na daoine saidhbhre agus do thug sé é do’s na daoine bochta. Uair amháin do ghoid sé ór agus do chuir sé é i bhfolach ins an sliabh.
    Bhí buachaill ag obair le feirmeoir agus bhí sé ag tabhairt aire do’s na buaibh ar an sliabh. Chonnaich sé crudh capaill gearrtha amach i gcloch. Nuair a chuaidh an buachaill abhaile d’innis sé an scéal do’n feirmeoir.
    Chuaidh an feirmeoir amach
    Pádraig Ó Crotaigh