School: Cill Chláráin, An Fhiacail

Kilclaran, Co. Clare
Ss. Ó Muineóg

1. Cuireann na feirmeórí prátaí gach bliain. Seo an t-slighe a chuireann siad iad. Ar dtúis ullmhuigheann siad an talamh de treabhadh, foscalaionn siad na drilleanna agus cuireann siad aoileach amach ins na drilleanna, agus scaipigheann siad é ionnta.
    Gearann siad na prátaí agus cuireann siad na síol, troigh ó-n-a chéile ins na drilleanna. Annsann dúnann siad iad le chéachta nó le rámhain. Tar éis tamall leagann siad na drilleanna le pící. Annsann cuireann siad an spraé amach ar na gasanna san fóghmhar chun an dubh do choiméad ón na prátaí, mar lochann an dubh na prátaí fé'n gasaibh. Baineann siad iad san bhfóghmhar agus chuireann siad na prátaí móra isteach i gcruaich, cuireann siad na prátaí beaga, is na prátaí dubha isteach sa sgioból. Tugann siad iad dos na mucaibh.