School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 08_023

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 08_023

1. Bhí triúr dearbhráthar ann fado. Bhí beirt aca saidhbhir agus bhí an dearbhráthair eile bocht. Ní raibh ag an dearbhráthair bocht acht aon ghamhain amháin acht bhí go leór talmhan aige. Nuair a bhí an dearbhráthair bocht i na chodladh san oidhche mharbhuigh an bheirt dearbhráthair saidhbhir an gamhain. Ar maidin nuair a d'eirighe an dearbhráthair bocht chonnaic sé an gamhain marbh. Bhain sé an craiceann de'n ghamhain agus thug sé go dtí an baile mór é. Chuir sé an taobh a raibh an fheoil taobh amuigh. Nuair a bhí sé i ngar do'n bhaile mór luigh Snagbreac ar an gcraiceann. Rug an dearbhráthair ar an Snagbreac agus thug sé leis é go dtí an baile mór, faoi na asgail. Chuaidh sé isteach i dteach ósta agus d'iarr sé braon fuisge ar an mbean
    Máire Ní Churraidhín
    Bairbre Ní Churraidhín