School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_006

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 10_006

1. (continued from previous page)
    ag bean óg, agus an tríomhadh ceann. Ná déan aon cheó ins an oidhche a mbeidh aith-mheala ort ar maidin dhá bharr.
    Nuair a bhí sé réidh le n-imtheacht annsin uatha, dubhairt an sean-fhear le n-a bhean trí cháca a thabhairt dhó. Cáca amháin le bheith ag íthe ar a bhealach abhaile, agus an dá cháca eile le h-aghaidh a bhean agus a chlann. Ar a bhealach abhaile casadh bacach leis. Bheannuigheadar dhá chéile, agus d'fhiafruigh an fear dhe cá raibh sé ag dul? Dubhairt an bacach go raibh sé ag dul in a léitheid seo do áit, "Ó adeir an fear sin é an áit chéadhna a bhfuil mise ag dul. Ó tara uait mar sin inéinfeacht liom-sa adeir an bacach, mar tá aith-ghiorra agam-sa.
    Bhí an fear bog te le dhul inéinfeacht leis nuair a chuimhnigh sé ar na trú comhairlí a fuair sé ina thuarastal. "Ó deir sé má's cam díreach an ród sí an slíghe mhór an aithghiorra".
    Ní raibh an bacach i bhfad imthighthe nuair a thuit sé isteach i loch a bhí ar thaobh an chasáin
    Cáit Ní Dhroighneáin