School: Ballinalacken / Baile na Leacain (roll number 1951)

Cloghaun, Co. Clare
Pádraic S. Ó Cathail
The Schools’ Collection, Volume 0618C, Page 02_082

The Schools’ Collection, Volume 0618C, Page 02_082

1. (continued from previous page)
    Ní'l aoinne deimhnightheach cad as a dtáinigh sé ar dtúis, acht dé réir m'athar do táinigh sé ó oileán Arann.
    Is amlaidh d'éirigh tróid idír é féin agus an abb, agus gur éitil sé isteach go Ucht Darra. Táinig sé ar a dhá gluin ar na carraigeacta agus tá rian a dhá gluin le féiscint go dtí an lá indiú. Tá na puill lán le uisge, agus tobar beannuighte ata ann anois.
    Tá an tobar beannuigte seo in aiche le Leaba na nAon Bhó, timcheall leath mhile on mbóthar atá ag dul go hUcht Darra. Tá leigeas i gcóir tinnéis fiachal, ins an t-uisge atá san tobar. Tá mainistír in aiche tighe muintear Ceileacair. Ní'l ann anois
    Peadar Mac Rinn