Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur súidh rotha mór le h-áis Losgar. Dubhairth an Seán fhear leis éirigh agus an Rotha a ceanghal D'éirigh sé agus cuaidh an beirth acha ag caruigeacht lé'n a céile. Ach ní raibh sé inann é a ceanghal. Annsin suidh sé le h-ais Conáin agus dubhairth an Séan fhear leis é do cheangall.
    D'éirigh Conán agus síl sé an Rotha a ceangall ach cinn air. Annsin cuaidh sé ag ithe le Gol agus dubhairth sé le Gol an Rotha a ceanghal D'éirigh Gol ach ní raibh sé inann é do ceangal. Annsin dubairth sé leis an t-sean bhean an Rotha a ceangal. Rugh an t-sean bhean air an Rotha agus ceanghail sí an Rotha.
    D'fiatruigh siadh dén t-Sean fhear cé'n fáth go raibh an t-sean bhean inann an Rotha a ceangall agus nach raibh siadh fhéin inann an Rotha a ceangall. Teigidhí a codhladh anois arsa an Sean Fhear agus inniseocaidh mé sin díobh ar maidhin. Annsin cuaidh siadh a codhladh amhach i lár na h-oidhche D'éirigh Conán agus Síl sé a dul le bhean ógh a bhí isthigh ins an leabha.
    Níor léigh an bhean ógh leithí é agus dubhairth sí leis Bhí tú agamh ceana agus ní bhéidh arís go bhrátach Annsin d'éirigh Gol agus síl sé a dul léithí freisin acht dubairth sí leis Bhí tú aghamh
    Eibhlín Seóighe
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mhaigh Eo