Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ceana agus ní béidh arís go brathach. Annsin d'éirigh Loschar agus síl sé a dul léithí freisin acht sin a raibh de mhaith dó ann. Dubhairth sé leithí Bhí tú aghamh ceana agus ní béidh aris go brathach.
    Nuair a d'éirigh siadh ar mhaidhin d'ith siadh a mbricfeastha agus d'fhiatruigh siadh d'én th-sean fhear cén fáth ar ceangaill an t-sean bhean an Rotha agus nach raibh siadh féin inann é do ceangall. Annsin d'fiatruigh an Sean fhear céardh a síl siadh a dhéanamh leis an mbean ógh a bhí istigh ins an leabha dubradhar gur iarr siadh uirthí iadh a léighean leobhta. agus céardh adhubhairth sí libh. Bhí tú agamh ceana agus ní beidh arís go brathach.
    Annsin dubhairth an Sean fhear sí an bean a bhí istigh ins an leabha an óighe agus tá sibh-se sean anois agus sin é an t-adhbar nár léigh sí leithí sibh. Sí an t-sean Bhean an Bhás agus sin é an fáth go raibh sí inann an Rotha a ceanghall. Sé an Rotha an saoghal agus fuair sé an ceann is féarr oraibh-se agus dhá brígh sin ní caillfir anois sibh nó go gcaiththear an blian seo. Is míse an bás a bhí sibh a toruigeacht indhé agus dhá brígh sin ní béidh orraibh mé a coruigeacht go luath arís.
    Eibhlín Seóighe
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mhaigh Eo