Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mháthair. An oidhche sin chuaidh an fear in a chodladh mar ba chóir dhó. Bhí Brionglóid aige an oidhche céadna. Tháinig a bhean féin chuige in a bhrionglóid agus dubhairt sí leis rudaí airidhthe a déanamh agus go mbeadh sí aige arís.
    Dubhairt sí leis dul go dtí an dún agus suidhe in aice le sgeith agus fanacht annsin go dtí go dtiocfadh trí capall an bealach.
    Dubhairt sí leis freisin breith ar an tríomhadh ceann agus gan sgaradh le n-a greim go dtí go dtiocfadh go dtí carraig mhór in a raibh doras.
    Cuaidh an fear go dtí an dún in am marbhta na h-oidhche agus Shuidh se ar chnocán a bhí annsin. Tar éis sgathaimh tháinig na trí capaill an bealach. Chuaidh an chéad ceann agus an dara ceann
    Páraic Mac Congaile
    Baile an Ghairdín, Co. Mhaigh Eo