Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

Ar Leanamhaint
    Nuair a aithruigheann an lisbín lacha a bhíonns buidhe go dubh ins an Samhradh deirtear gur báisteach a bhéas againn.
    Nuair a thagas ceo is comhartha go mbéidh báisteach againn ach uaireannta tagann sioc as. Nuair a eirigheann ceo an bhóthair deirtear go mbeidh báisteach againn.
    Nuair a bhíonn na cuileóga amuigh san tráthnóna ina sgataí móra deirtear gur báisteach a bheás againn. Nuair a bhíos na siongáin amuigh deirtear gur aimsir bhreágh a bheás againn mar ní bhíonn siad le feiceál ach nuair atá an aimsior bhreágh. Nuair a bhíonn pianta ar na seandaoine in a gcnámhaibh deireann siad go mbeidh báisteach againn. Nuair a bhíos na cearca ghá bpiochadh f(?) deirtear gur comhartha chun droch aimsir é.
    Máire Ní Reachtaire
    Baile an Bhile, Co. Mhaigh Eo