Scoil: Cill Mheadoin (C.)

Cill Mheáin, Co. Mhaigh Eo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mór. Ba mhaith le cuid de na daoine an rí a shásamh. Bhí siad réidh le gach rud a dhéanamh a n-abreóch sé leo. Bhí cuid eile acu go maith, agus creid siad in Dia. Bhí fear an mhaith ar fad ann.
    Mhair an fear sin saoghal maith. Rinne sé a n-dicheall chun an creideamh a coinbheál ag na daoine. Bhí brón air nuair a chuala sé faoí'n rud sin. An chéad lá do mí na Samhna an lá a bhí socruigh ag an rí a mbheadh an féasta aige. An lá roimh an lá sin chuaidh an fear mhaith chuig an rí, agus dubhairt sé leis gan a dhul go dtí an rud sin lá ar an bhárach.
    Bhí maidin an lá sin go breágh. Tháinig an grian amach. Tháinig daoine ó gach ceard go dtí an máigh ar sheas an rud
    Bríghid Ní Mheara
    An Tulaigh Dhubh, Co. Mhaigh Eo