Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

Ar an leathanach seo

1. Tomás Ó Neatáin, Cuillín, béalasa Co Mhuigheó la amháin bhí a lán fear ag iarraidh cloch mór a raibh cúig céadmhaidchaint a ár dúgadh ón talamh act ní raibh duine acú ábalta é a déanamh act é feín. Tá an cloch le feiceál fós i bpáirc i bhfeirm Phádhraic Ó Dúbhchair ins an áit ar a dtugrat Rainneach mar ainm air. Bhí fear láidir i gCúl na Greine uair darbh ainm Seán Mac Cailpín. Lá amháin bhí sé ag dul go dtí an margadh le coirce a dhíol. Do chuireadh ceithre céadmeadhchaint coirce in mála ar dhruim an asail. Nuair a bhí sé leath an bhealaigh thuit an tasal i thuit an mála. Nuair dhéirigh an tasal aris, do chuir sé an mála ar a druim arís act ní raibh an tasal ábalta an mála a bhahairt go dtí an baile mór. D'árduigh sé an mála coirce ar a druim féin is do suibhal sé go dti an margadh leis agus do dhíol sé an coirce.
    Do thug m'athair Pádhraic Ó h-Allmhúráin
    Seán Ó hAllmhúráin