Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear freisin, má caithrear amach uisge salach fhaid is atá maistriú ar suibhail go mbéidh an t-am ag na sidheóga. Ní ceart d'réir na sean daoine, sméaróid a tabhairt as an daoine fhaid is atá maistriú ar suibhail. Tá sgéal ann faoi bean a bíodh ag goid bainne ó na ba san oidhce fuair an fear amach faoi agus chuir sé an madadh uirthi. D'airthigh sí annsin go girr fhaidhe agus chuaidh sé isteach i bfuinneóg beag lean an fear í agus nuair a chuaidh sé isteach ba sean bhean a bhí ann agus í ag sníomh adh bréidín. Mharbhigh an fear í agus ní raibh a tutlle trioblóide air. Bhí sgéal eile ann faoi bean a bhí ag déanamh maistriú uair amháin agus tháinig fear isteach chur a píopa do lasadh. Níor thug an fear aon conghradh dí chuidh sé amach arís a píopa dearghuighrhe aige. Má bhí sí a dhéanamh maistriú ó shoin.
    Úna Breathnach
    Church Village, Co. Mhaigh Eo