Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

1. Cluithchí eile.
    Tá a lán sean cluithchí ag na páistí a bhíonn siad ag imirt i dtigh éicint i rith na h-oidhceannta fada geimhridh. Bíonn rann beag ar siubhal acú fhad is a bhíonn siad dhá imirt. 'Síad na cluithchí is mó a bhíonn acú na "Lúra bog lara bog" agus "Jack."
    Núair a bhíonn "Lúra bog" ar siubhal acú suidheann fáinne de pháistí thart ar an urlár. Teigheann duine eile isteach í lár agus cuirtear amach na cosa. Bíonn slat beag ag an duine í l[ár] agus buaileann sí na cosa leis agus í arádh "Lúra bog lara bog bainne bó bínne siubhalas na siciní, sicíní síne, dhá chois cliabháin, chliabháin lac tóg na cailíní isteach sa bhflaitheas." Tarraingtear isteach an cos ar a thagann flaitheas agus mar sin go mbíonn gach cos istigh.
    Nuair a bhíonn siad ag imirt
    Áine Ní Ruadháin