Scoil: Sraith na mBannrach (uimhir rolla 3300)

Srath na Manrach, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Mac Eachmharcaigh

1. An Gorta Mór (ar lean)

I mbliadhain 1845 do mhair na hÉireannaigh go léir ar fataí.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    tháinig an dubh ar na fataí ins an bhfóghmhar an bhliadhain céadna. Acht i mbliadhain 1846 tháinig rud nios measa ná sin, nuair a tháinig an galar ar na daoine, agus bhíodadar ag fágháil bháis ins na mílte, cois na claidheacha, ar na sléibhthe, agus í dtighthibh na bochta. Fuair leath de na daoine bás le h-ocras ins na bliadhna sin. Nuair a tháinig an dubh ar na fataí ní raibh na feilmeóirí lag na láidir indan an cíos a díol. Annsin do cuireadar as a gcuidh talamh agus as a dtighthib na daoine nár dhíol an cíos. D’imthigh a lán daoine as an tír na bliadhna sin agus cuaidheadar go dtí Meriocá.
    Annsin fuair na daoine a bhí i Meriocá cheana féin fuair siad an galar ó na daoine a bhí ag dul siar, agus fuair a acú bás i Meriocá leis an ngalar freisin. Bhí na daoine ag fagháilt bháis agus in ionad an biadh do thabhairt do na daoine go raibh ocras ortha, cuireadar tar lear go tíortha eile iad. Annsin do chuir na Sasanaigh oibhreaca ar siubhal agus na daoine laga nach raibh ábalta obair a dhéanamh thugadar min bhuidhe dóbtha. Bhí na Protúnaigh ag tabhairt éadach, biadh, agus beagán airgid dóbhtha ar caoi go ndíolfadh
    1. am
    Máire Ní Chonnmhaigh