Scoil: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair chuaidh sé abhaile dubhairt sé leis an muileann: "Ba, caoirí, agus gach seort eile atá ag teastáíl uaim."
    Rinne an muileann sin dó, agus nuair a bhí gach rud aige d'á raibh ag teastáil uaidh stop sé é.
    Nuair a chonnaic a dhearbhrathair na tighthe móra agus gach nidh comh breágh is bhi siad. Bhí éad air agus d'fhiafruigh sé de cé bhfuair sé iad ach ní innseochadh seisean dó é.
    Bhí go maith. Bhí meitheal le bheith ag a dhearbhrathair lá agus dubhairt sé leis an bhfear eile an muileann a thabhairt dó, agus thug. D'innis sé na focla a déarfadh sé le é chur ag obair, ach riinne sé dearmad ar na focla a stopfadh é a innsint dó.
    Chuaidh an dearbhráthair abhaile agus dubhairt sé le n-a mnaoi báisíní tubain, agus gach saghas soithigh a
    AT0565: The Magic Mill
    Mairead Nig Craith