Scoil: Port an Iascaigh (uimhir rolla 7903)

Tip, Co. Mhaigh Eo
Eibhlín Ní Shíthigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé an-shaidbhir. Lá amháin dubhairt sé lé n-a mhnaoi go mbeadh síad an-shaidhbhir ar fad muna n-iosfadh sí rud ar bith. Bhí go maith, dubhairt sise nach n-íosfadh sí rud ar bith agus go mbeadh siad saidhbhir i gceann tamaill bhig. Ar maidin lá ar na bhárach d'éirigh sí go moch agus réidhtígh sí a breicfeasta dá fear. D'ith sé bhricfeast agus nuair a bhí sé ithte aige d'imhthigh sé amach ag obair.
    Nuair a fuair a bhean imthighthe é réidtígh sí breicfeasta mhait di féin agus d'ith sí a dóthain. Rinne sí an cleas céadna ar fead thrí lá. I rith na trí lá so bhí an fear go sásta nuair nach raibh a bhean ag ithe tada. "Boil" ar seisean lá amháin lé na mnaoi. Ar tháinigh ocras ar bith ort" "Nior tháinigh ar sise agus ná ith rud ar bith amáireach tusa (?) agus béadh míd saidhbhir i gceann mí. Ar maidin lá ar na bhárach d'éirigh an bheirt go moch agus níor ith aoinne aca tada. Chuaidh an fear amach ag obair agu annsin d'ith a bhean a breicfeasta. Rinne sé an cleas céádna an dara agus an tríomhadh lá agus an ceathramhadh lá ní raibh an fear in-ann eirighe chor ar bith. An cúigeadh lá bhí an fear sa dé deiridh agus chuir a bhean teachtaire le h-aghaidh an tasagairt. Tháinig an sagart agus ní raibh an fear in-ann a fhaoistin a dhéanamh. D'fhiafruigh an sagart do cé'n duine a (?) raibh sé ag fágáil a shaidhbhreas aige. Ní raibh an
    AT1458: The Girl who Ate so Little
    Riobárd Ó Néileán