Scoil: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do baiteadh Micheál Ó Gallcobhair athair mór Martan Ó Gallcobhair atá in a chomhnaidhe annsin thoir in aice na hAibhne. Oidce amháin bhí sé teacht o aonach Béal an Mhuirthidh agus bhí braon beag tar an iomarca ólta aige. Béigin do dul treasna na haibhne mar bhí a theach ar an dtaobh eile den abhainn. Chuaidh sé amach sa mbád agus ní raibh sé i bhfad amuigh gur sgubadh é. Caitheadh isteach ar an talamh tirim é aris agus friothadh ar maidin in a dhiaidh sin é. Glaodtar bothairin Mhichil ar an mbóthar bheag annsin thoir greim beag taobh thiar den áit a baiteadh é.
    Do baiteadh Cait Uí Naraigh sa mbliadhain 1910. Bean Seamus Mór Ó Gallcobair a bhí innti. Bhí sí ag teacht ó Aifreann agus ni raibh fhios aici go raibh sé go doimhin. Chuaidh sí amach agus do baiteadh in
    Caitlin Nic Suibne