Scoil: Gleann Garbh, Lios Mór (uimhir rolla 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal

Bhí beirt cailíní agus a athair ann milliún is ceud bliadhain ó shoin. Bhí píopa draoidheachta aca, nuair a bhí an t-athair ag fághail bháis, níor maith leis an pópa do leighint na ndiadh...

Bhí beirt cailíní agus a athair ann milliún is ceud bliadhain ó shoin. Bhí píopa draoidheachta aca, nuair a bhí an t-athair ag fághail bháis, níor maith leis an pópa do leighint na ndiadh agus dubhairt sé le na bheirt inghean gur béighin dóibh an píopa do na curadh nó do chuir i bhpoll istigh sa bhfalla in aice an teine. Do dhein na cailíní an rud sin agus do chuir siad clocha agus créisteach sa bhpoll idtreo ná bhfaca aoinne é. Níor bfada ina dhiaidh sin nuair do theastuigh de na beirt cailíní gall do chóganth agus do thógadar an píopa amach as an bpoll. Cheapadar go raibh an píopa ró-throm mar bhíodar ag dul in aois agus do thógadar gall amach as an píopa. Mar sin féin nuair a bhíodar ag caitheamh an phíopa, tháinigh cailín eile isteach cucha agus d'iarr sí gall d'on phíopa dóibh agus gach aoinne a gall an píopa sin thógadh siad an draíocht do thugadar an gall do'n cailín mar sin féin agus nuair thug sí gá gall do'n phíopa do thosnuigh sí ag sileale agus do rith sé timcheall an tighe agus gach aon puth, puth, puth aicí agus do chuireadh fios ar an sagart, agus tháinig sé isteach. D'iarr sé ar na cailíní cad do bhain d'on cailín agus dubhairt siad gur thóg sí gall den píopa agus d'iarr an sagart ortha an píopa a theaspáin dó agus thugadar an píopa do'n sagart. Bhí seasghad púnt meadchain ins an phíopa agus do chuir an sagart an phíopa in a bhéal agus do fuair sé an draoideacht, do cómh maith agus
    Éamónn Úinnsudhiun