Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a faghail agus coileach óir agus cearc airgid agus trí gráiníni cruithneachta agus ar shiubhal leis an bheirt acu.
    Nuair a bhí an maidin ann damhars siad na ndiaidh agus cé tcí siad ag tarrainge orthu acht an fathach. Dubhairt an cailin le Sean amharc i gcluais an capaill agus fuair sé giota biag admaid. Diarr sí air é a cathamh na dhiaidh. Rinne sé sin agus deirigh coille mór aníos. Beigean don fathach dul a bhaile fa coinne tuagh agus nuair a bhí an coille leagtha aige bhí an bheirt eile a bhfad ar shiubhal. Acht chonnaic an fathach iad agus rith sé go gasta na ndiaidh. Damharc Sean ná dhiaidh agus chonnaic sé an fathach mór ag theacht mar an gaoith. Diarr an caislin air amharc i gcluais an capaill agus fuair sé deor beag uisce ann. Diarr sí air é a cathamh na dhiaidh. Rinne sé sin agus deirigh fairrige mór roimh an fhathach.
    Beigean don fathach dul a bhaile fa coinne bucoid agus nuair a bhí sé tuirseach ag dul do thainig fearg air agus leim sé asteach san fairrge agus baiteadh é.
    D’imthigh an bheirt eile agus fa cionn cupla thainig siad fhad le teach Sean. Dubhairt an cailin nac rachad sise isteach. D’fag sí slán aige annsin agus d’iarr sé air nuair a
    AT0313: The Girl as Helper
    Ríota Nic Suibhne