Scoil: Leitir Fhada

Leitir Fada, Co. Dhún na nGall
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar feadh i bhfád. Bhéadh uisge beatha léobhtha agus nuair a ráchfadh siad ar meisge, bhiod siad ag troid agus ag cíasail agus de bhrigh sin, níor tugadh cead do dhuine ar bith a dhul ann ar feadh támaill. Acht coinnigh muinntear na h-áite an sean-nós i dtólamh agus tá sé acu anois, go díreach mar bhí fád ó.
    Creafóg Dhíseart :- Cha mbheadh sé ceart agam deireadh a chur leis seo gan trácht ar “Creafóig Dhisirt” a bhfuil de bhuaidh aici an ruaig a cur ar luchógaí Fránncacha is Cuma ca h-áite iad, nó cómh líonmar ar bith iad. Is iomdha sin duine a bhíodh ar lorg na créafóige seo agus is iomdha duine a bhí buidheach beannachtach de thairbhe mar dhíbear sé an drong mhálluighthe sin a bhfuil fuath agus gráin ag achán dhuine órthú.
    Maighread Ní Ghállochobhair
    Disert, Co. Dhún na nGall