Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí am amháin seall maith bliadhanta ó shoin agus bhí tighearna talaimh amuigh annseo ag Anbear a rabh Sinclear mar ainm air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a chuaidh sé ‘un toighe d’iarr a bhean ar na searabhaintaigh deifir a dheánadh leis a dhinnear ar go rabh sé cáillte leis an ocrais. D’iarr sé orthu gan lá deifir beith ortha ar go bhfuair seisean a chuid ag Níall Ó’Domhnaill.
    “Arú Maigh”, deir a bhean, “ar ndoighe níor ithe tusa do dhinnear ag an créatúr giobach udaigh ach caidé an cineal gleas atá air ar chor ar bith”.
    “Bean dílís”, deir seisean, “an tabla a bhfuair mise mo dhinnear aige ní cheannachadh do chuid saidhbhearach an framhe a bhí faoi agus an suidheachain a bhí mé mo shuidhe air. B’fhiú £8 é”.
    “Ó maigh”, deir sé, “ce dabhalfadh sin don créatúr giobach udaigh”. Fuair an tighearna talaimh seo ath chuigne ar “Vinegar Hill” agus sé sin thiocadh leis beatha fear amháin a shabhail ag gach eile seisean.
    An lá a bhí siad a troid ar “Vinegar Hill” bualadh na
    Mollaidh Ní Ghallchobhair