Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ina chomhnuidhe shíos annseo i Loch fad seall maith bliadhanta ó shoin a rabh Tomas Ó Maor mar ainm air. Bhí sé na oibridhe ana mhaith agus ba gráth leis bheith ar a chois go luath ar maidin i dtolamh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    greasuidhe bhí an greasuidhe graithe agus ní leagadh sé láimh ar a chuid bróga. Bhí sé ag cuir dis ar péire de fhear eile a bhí a gabhail a posadh an tráthnóna sin. D’fhán an fear seo go bhfuair sé dis ar a chuid bróga fhéin. Thug sé iarraigh annsin an baile a báint amach agus thuit sé na chodladh ar an caoran agus nuair a mhusgail sé bhí sé ar oilean Innis Caol agus bhí an sagart annsin agus an lánamhain. Caithfheadh siad feadhnaise beo a bheith aca.
    Shiubhal an sagart isteach fhad leis an sean manastrae agus shiubhal an lánamhain isteach ina dhiaidh.
    Posadh iad agus cuir Tamas Maor a ainm leis an phaipéar. Bhí an ceol a ba deise a chualaidh sé ariamh annsin agus d’imthigh siad. Bhain sé an caoran amach airís agus thuit sé na chodladh. An chead rud a mhuisgail é muintear
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Gallchobhair