Scoil: Cruach (uimhir rolla 15931)

An Chruach, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (ar lean)

Bhí contraid ar an talaimh ins an tsean am ám ma's fíor é eadar na beithigheach agus feur an talaimh thosuigh sé ar thus eadar an bhó agus feur an talaimh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí an cat comhgarach agus cuireadh ceist ar an madadh cé he bheadh aige san. ceist ar an cat. Thug an madadh sgluaibh ar an chat agus dubhairt sé caidé an dreim atá ionnadsa den bhean an beirt agaibh ann bhur suidhe astoigh agus nach n-amharcann sibh amach agus nach gceapann sibh dadaí. Eirighinn sé go luath ar maidin deir an madadh agus amharcann amach. Subhalfhann mórán rachaidh do’n fhear mé fhéin agus eisean a’ gabhail agus an bhó fosta an am atá le teacht.
    Fiafruigh annsin do’n cearc caide an rogha a bheadh aici se agus dubhairt an cearc go mbeadh an bhean. Fiafradh annsin do’n caorach cé bheadh aici se le tarrthail a thabhairt dí na siúl a coingilt uirthí.
    Dubhairt sí go mbeadh an gasúr. Gnidh an gasúr iomlan na gnaithe.
    Ma théigheann an uan I bpoll ars sí agus ma theigheann a