Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cornéal dé'n teach, agus iad ag iarraidh an teach a tionntuigh(adh) thart. D'fiafruigh an fear daobhtha caidé bhí siad ag bra[th] a dheánamh, agus dubhairt siadsan go rabh siad ag iarraidh an teach a thionntughadh thart go rabh an gaoth 'san doras. Dubhairt seisean nach mbéadh sé níos furasta an doras a bhfuil an ghaoth ann a dhruid agus an doras eile a fhosgladh. Dubhai[rt] siadsan annsin "ó níor smaoithigh muid a[r] an chleas ariamh" Shiubhail sé leis go dtáin[ig] sé fhad le teach agus bhí beirt ban ag iarraidh bó a chuir suas ar an teach leis an féar glas a ithe. Agus dubhai[rt] an fear leobhtha "nach bhfuil sé a bhfad níos fusa an féar a ghearradh agus dubhairt bean acu, "ó! níor smaoitigh mhuid ar an chleas sin ariamh. Chuaidh an fear abhaile, agus dubhairt sé go rabh neart ban comh h-amaideach le na bhean fhéin.
    Cáit Ní Bhaoghaill
    Mín an Churraoin, Co. Dhún na nGall