Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Léon Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé daobhtha gabhail ’na coilleadh. Dubhairt siad nach rachadh. “Rachaidh mé féin libh,” arsa an t-athair, “go bhfeicidh mé caidé tá ag bobaireacht oraibh.” Chuaidh an t-athair leobhtha agus an bomaite chuaidh siad ’na coilleadh bhí an t-éan roimpu. Ar thoradh moille fuair siad greim air ag bun crainn. Thainig siad abhaile go luthgháireach is chuir isteach faoi bheal ghugáin é go maidin.
    Ar maidin lá thar na bhárach bhí uibh beirthe ag an éan agus scriobhadh galánta ar a taobh. Ní raibh dadaidh léighion ag an ghreásuidhe nó ag na dhá mhac. Thug na gasuraí an t-éan agus an uibh na bhaile mhór go bhfeicead siad a’ bhfuighead siad díolta iad. Tharla isteach go tcigh Mhéire a’Bhaile Mhóir iad. Thaisbeán siad an t-éan agus an uibh dó. Nuair d’amharc an Méire ar an uibh sé an scríobhadh a bhí oirthí, “An té d’iosfadh croidhe an éan go bhfuighead sé sparán óir faoi na cionn ach aon mhaidin nuair a mhusclothad sé.”
    Thug an Méire siafruigh airgid dóbhtha. Shuidh an bheirt cois an teineadh toigh Mhéire. D’orduigh Méire croidhe an éin a bhruitheadh agus a thabhairt dó.
    Thoisigh an cócaire a chócaireacht croidhe
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Máire Nic Bhriartaigh
    70
    Iomaire Mhuireanáin, Co. Dhún na nGall
    Seaghan Mhac m Briartaigh
    39
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Saor adhmaid (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)