Scoil: An Mhálainn Bheag (uimhir rolla 14119)

Málainn Bhig, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Máire Ní Bheirn Seosamh Ó Baoighill

Ar an leathanach seo

1. Tá screig thuas i mbarr ghlinn Mhálanna a dtugtar Screig a Chuallaidh oirthi. Bhí fear ina chomhnuidhe ag Bun na Screige a dtugadh siad Eoghainín na Screige air. Ní rabh ag Eoghainín acht aon bhó amhain. Lá amhain nuair a bhí an bhó seo ag ithe thuas ar bharr na Screige thuit sí leis an screig agus marbhadh í. D’feann Eoghainín í agus shaill í i dtuban i gcúl a toighe.
    Bhí go maith agus ní rabh go h-olc. Lá amhain indiaidh sin bhí Eoghainín indhiaidh caorach. Bhí ceo trom ann, acht nuair a bhí sé ag tarraingt ar an bhaile, goide tcí sé ag ingilt ag bun na screige acht an bhó bhán a chaill sé. Reath sé go tapaidh agus go díreach nuair a bhí sé ag teacht comhgarach dí isteach leithí sa screig agus fuair Eoghainín greim rubaill oirthi agus tharraing sí isteach ‘sa screig é.
    Nuair a chuaidh sé isteach annsin bhí seomra galanta ann, agus sean-duine ina shuidhe chois na teineadh. “Goide do gnaithe annso” arsan fear. “Tá mé ag iarraidh mo bhó” arsa Eoghainín. “Gheobhaidh tu do bhó” arsa an fear nuair a bhéirfeas tusa arais mo ghair mathair atá saillte ‘sa tuban i gcúl a toighe agat”. Nuair a cualaidh Eoghainín seo
    Seán Ó Cannain