Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Dhún na nGall
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a churrach agus dubhairt sé go mbeadh sé ar an Chlochan Liath roimhe an fhear eile a bhí ag gabhail a shiubhal. Thosuigh an fear eile a mhagadh faoi. “A” arsa seisean “béidh mise ag teacht aníos aráis nuair bheidh tusa ag gabhail síos” “Fan go bhfeicfidh tú” arsa Cathal. Ach bhí an bhuaidh le Cathal. Bhí sé shíos roimhe an fhear a bhí ag siubhal.
    Lá amháin eile thainig na gardaí air aráis agus dimthigh sé amach go Ron Innis sin oileáin taobh amuigh de chosta Dhún na nGall. Ach cibé dóigh a deachaidh na gardaí amach fuair siad greim air agus bhris siad an churrach. Bhain Cathal é fhéin an béalbhach den churrach agus tug leis na bhaile é. Rinne se leabaidh de agus sin an leabaidh a bhí aige go lá a bháis.
  2. Bhí fear i nDoire-Leach- Conaill am amhain níl se iongantach fada uilig ó shoin, Dubhgan a b’ainm do. Thiocfadh leis mórán gaiscidheachta a dheanamh. Chuaidh sé amach go Rón-ínis lá amhain i gcurrach, nuair a bhí na gardai ar a lorg agus bhris
    Anna Ní Theachlán
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Dhún na nGall