Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    shuidhe go bréagh luath; theann sé air a chuid bróg agus d'imthigh sé leis. Bhí gaduidhe san áit agus gach oidhche indiaidh a dhul ó sholus théigheadh sé amach fhad le cnoc a bhí ar an taobh thoir de'n teach, bheireadh sé leis na caoirigh agus chuireadh sé i bhfolach iad go dtí lá aonaigh. Bheireadh sé 'un aonaigh agus gheibheadh sé luach maith ortha. An oidhche seo nuair a bhí larraí ag tarraingt air mhothuigh an gaduidhe é agus chuaidh sé i bhfolach i gcúl cloiche móire. Ach chonnaic Larraí é agus chuaidh sé fhad leis. Níor atháin an gaduidhe Larraí ach d'aithin Larru eisean.
    Sa deireadh bhuail siad 'un comhraidh d'innis Larraí do go raibh sé comh falsa 's nach raibh sé abálta obair ar bith a dhéanamh. Dubhairt an gaduidhe leis go raibh sé a dhíth go cruaidh airsean. Thug sé leis é 'na bhaile agus thug sé a chuid go maith do. Annsin fuair sé leabaidh mhaith thé do, agus ní raibh Larraí i bhfad ina luighe gur thuit sé thart ina chodladh no bhí sé tuirseach.
    Bhí ministir ins an áit agus bhí a ingean dá posadh. Tháinig a mhac fhad leis an ghaduidhe a cheannacht caorach uaidh. D'iarr sé an
    AT1525: The Master Thief
    Gráinne Bhreathnach