Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a rabh an t-ór, bhí bacach ag teacht na n-diaidh agus thug siad leo é le cuiduighadh leo an t-ór a chuarta. Chuaidh seisean leo luthgháir air gur h-iarradh air a ghabhail. Thoisigh siad a chuartú agus mhothuigh an (doctuir) bacach an tuaim toll faoi’n bhata, agus dubhairt sé leobhtha nach rabh óir annsin ach oiread is bhí ina póca san. D’imthigh an bacach ar agaidh, agus phill an bheirt eile arís. Nuair a fuair an bacach iad as amharc, phill sé arais, thóg an t-óir agus d’imthigh leis. Annsin d’imthigh an bacach agus pósadh é, ach mar deir an seanfhocal go mhbíonn fad na teangtha i gcomhnuidhe ar na mná. Bhí muinntear na comharsan ag bráth fághail amach caide an cinéal boc a bhi ann, agus d’innis sise daobhtha gur chur sé dalladh - mullog ar ar yankaí agus go bhfuair sé pota an óir.
    Tá sé ráidte go bhfuil (pota oir) peire de bhuataisigh óir curtha ag bun crainn, agus ar an taobh eile tá Altoir marmar
    Pádraig Ó Gallchobhair
    Máire Ní Dhomhnaill