Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go rachadh Antoin in-a mhullach, agus ghearr sé cearcál lé sál a bhróige. Pháidín arsa Antoin, tá tú ag deanamh nach mé atá ann, ag tabhairt léim isteach sa chearcal.
    Bheirfidh mise lé fíos duit gur me atá ann, ag luighe anonn ar chlaidhe agus ag báinnt do an stocaí a bhí air a chos dheas. Comúil do lámh síos ó mó ghluin arsa seisean lé Páidín, agus rinn.
    Anois arsa seisean lé Páidín dá má an diabhal a beadh ann, bheadh crúba bó air. Chuir sé ar an stocaí aríst. Anois Pháidín arsa Antoin, bheidhinnse i bpiantaí bprogadóir fáda go leór, acht cá bé thusa. Tá mise slánuiste anois, míle altughadh do Dhia.
    Tá mé ag imteacht anóis agus ní bhéidh lá uaighnis ort lé mó linn.Tá mé ag gabhail direach na Flaitheas.
    Seosamh Ó Gallchobhair
    Micheal Ó Gallchobhair