Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fad ó shoin nuair a bhí m’athair mór ‘na ghasúr. Tá sin creidim fhéim ceithre sgór bhliadhain óshoin. Bhí fear ‘na chomhnuidhe thall fá ghiota dé Mhachaire - gáthlán. Bhí sé’na sháith de’n t-saoghal. Ní rabh aige acht é fhéin agus a bhean; agus ba ghnáthach leis cuid mhór airgid a dhéanadh ar a iasgaireacht achán bhliadhain. Bhí cuid mhór callaigh aige agus caorigh le na chois.
    Aon bhliadhain amháin chur sé a chuid caorach agus callaigh amach go h-Oileán-bó no bhí an rud crioblóide leo ar tír mór ar feadh an t-Samhraidh. Rinne sé fhéin seort bothoige le túrtogaí ar an Oileán fá choinne nuair a rachadh sé isteach ‘un Oileáin a bheith ábalta an oidhche sin a chodladh istuigh ann. An bhliadhain seo d’fhág sé an t-eallach agus na caoirigh ar an Oileán go dtí go rabh iomlán na h-oibre dhéanta aige agus ‘na dhiaidh sin.
    Bhí sé a’n lá amháin ag siubhal síos tráighe Machaire-gáthlán. Dar leis fhéin anois “bfada ‘n lá a ba cheart domh an t-eallach sin a bheith amuigh ár tír mór agam,” agus thoisigh sé a smaointiú goidé
    Proinnsias Óg Mac Gríanna
    Proinnsias Mac Grianna