Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht an fear a fuair sé ‘na sheasamh eadar dhá bhinn agus é marbh tráthnóna agus go rabh oiread gainimh ‘na mhulach is nach dtiocfadh aithe acht gur toirt a bhí ann. Bhuail an eagla é nuair a chonnaic sé an buachaill a bhí ‘na sheasamh ag na thaoibh. Bhí an cú ‘na luighe taobh thiar dó agus ba é seo an rud a dubhairt sé:-
    “A choileáin uaisle cuimhrighe m’anam ort”.
    Le sin fhéin d’éirigh an cú dá leimh ‘na seasamh agus rinne ar an fhear a bhí ‘na sheasamh ag an teinidh. Thúsuigh an troid, a’s an troid, agus ins an deireadh chur an cú amach an fear ar an doras. Bhí léana beag deas anonn o’n doras. Nuair a fuair an fear amuigh ar an léana iad; d’éirigh an fear as dhruid amach an doras ‘na ndiaidh. Chuaidh sé isteach agus luighe arais a’s chuir an t-éadach thart fa na cheann.
    Comh luath a’s tháinic bánughadh an lae: d’éirigh an fear arais, agus chuaidh amach a dh’amharc goidé mar d’éirigh leis an chú. Chonnaic sé sin - a chú bréagh ‘na luighe marbh ar an léana agus a cuid fola comh fuar le bior éireógaighe ar an fhéar ag na
    Proinnsias Óg Mac Gríanna
    Proinnsias Mac Grianna