Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ins na sálaibh aige ar fad. Bhí claidhe mór eadar an teach agus an fhairrge. Bhí bearnaidh mhór árd i lár an chlaidhe agus dhá mháide ‘na seasadh innti mar bhéadh cras ann. Reath an fear isteach fríd cheann de na poill a bhí ins an chrais, agus nuair a tháinic an tarbh ‘fhad leis an chras a bhí ins an bhearnaidh leig sé buirfidh amháin agus nuair a d’amharc an fear thart ‘na dhiaidh fuair sé amharc míre i súilibh an tairbh, agus cuma air nach rabh uchtach aige a theacht ní bfuide. D’amharc sé thart arais. Ní rabh tarbh ar bith le feiceáil aige an t-am seo. Chuaidh sé suas ‘un toighe, agus d’innis dó nó mhnaoi goidhé mar bhí. Chuaidh sé i luighe. Dubhairt sé le na mhnaoi gur mhaith leis í an sagart a thabhairt chuige. Nuair a tháinic an sagart ‘un toighe bhí an chainnt caillte ag an fhear agus ní rabh an sagart leath bealaighe arais go dtí go rabh an fear marbh.
    Proinnsias Óg Mac Gríanna
    Proinnsias Mac Grianna