Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Giolla Bhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    “Maise a athair” ar seisean, “nuair a chluinfeas na righte ar gach taoibh duit gur chuir tú amach dó chabhlach chun na fairrge, ní’l ‘fhíos acú cé’n ríoghacht a bhfuil tú ag ‘ul a throid léithe: rachaidh mé fhéin agus mo bheirt dearbhráthreacha amach le nár soitheach fhéin agus rachamuid ar a lorg an bealach a dteachaidh sí.”
    Ar maidin lá thar na bhárach rinne siad réidh. Ghléas siad suas a soitheach fhéin. Chuir siad lón sheacht mbliadhan isteach innti. Thug siad a tús dó mhuir agus a deireadh dó thír. Thóg siad a cuid seolta.
    Go bocaidheach go bocaidheach,
    Go bárr na gcrann coimheádach,
    Go rabh siad ag éisteacht,
    Le lupadáin is le lupadáin,
    Le seitreach rónta,
    Le géimneach peistí móra,
    Le glór na bhfaoileán bhfionn,
    Go dteachaidh siad amach glan as amharc ar an chasán a dteachaidh sise roimhe sin-go dteachaidh siad amach as amharc talaimh agus áite.
    Bhí seolteoracht shé seachtmhainí
    Proinnsias Óg Mac Grianna