Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus (c) chuir sé ar an teineidh é. Thug an fear críonna leis an maide briste agus toisigh sé ag taisbean do’n tsean duine mar bhí (páif) páirc aige fhéin. “Nuair a tainig mó deirbsiuir, rinnead dhá leat dé’n páirce “arsa seisean” agus rinne se dá leat de’n bonnog an iarraid sin. Annsin tainig dá deirbsiur as Meiricá agus béigean dúinn dá leat a deanam arís, ag rinne sí dá leat dé na píosaí arís leis an mhaide briste.
    Bhí na píosaí go min aige san deiread agus ní tiocfad leis dá leat a déanamh daobta, “agus da bfeicfea anois é arsa seisean tá sé go min agus níl bún no bárr air” agus measg sé an tuirtín fríd an luaith deirg. Chuaidh an sean duine a luighe an oidhche gan suiphear ar bíth b’fhios aige caide an rud an [ta]? ocras ní bá mhó. Fuair mé an sgeal seo ó Mícheal Uá Fearradaigh.
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Pádraig Ua Fearradaigh