Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgéal
    Ins an tsean am sé an ghás a bhí acu gach leanbh gasúr a tiocfadh ‘un tsaoghail a cuir ‘un báis. Bhí bean na comhnaidhe ins na Rosaibh a rabh gasúr beag aice cuir sí ar shiubhail é agus fuair sí giorseach ar malairt air. Bá é táoiseach na h-áithte an fear a bhí ar an bhean seo agus nuair a chognochadh sé a ordóg gheobhadh sé fios ar bith bhéadh a dhith air. Chogan sé a ordóg agus fuair sé fios nar leis fhéin an inghean ar coir ar bith.
    Chuaidh sé a cuirteadh a mich fhein fá choinne é a cuir ‘un báis. Bhí a mach posta agus bhí triúr mic aige. Nuair a bhí giota fada siubhalta aige thainig sé fad le teach a rabh triúr gasúr ann. Chogan sé a ordóg agus fuair sé fios gur clann a mhic a bhí ann. Dubhairt sé leo gcuirfeadh sé dhá thomhas ortha agus sios a bheith acu ortha roimhe
    Bríghid Nic Fionngaile
    An Ghlaisigh, Co. Dhún na nGall