Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

teinidh, agus é ag crónan sin comhartha doinnine.
    Nuair a bíos torman uathbhasach ag easa, sin comhartha fearthanna, agus má bhíonn tuar-cheatha 'san spéir sin comhartha fearthanna.
    Má bhíonn na géacha ag eiteall go h-íseal agus iad ag béicnigh sin comhartha gaoithe.
    Má shíleann tú go bhfuil na cnuic an-chomhgarach sin comhartha fearthanna.
    Má fheictear na fáinleóga ag eiteall go measardha-íseal deirtear go mbéidh bailc fhearhtanna ann roimh an oidhche. Nuair a bíos na crucaurt ag ceól go h-árd sin comhartha doinninne.
    Má bhíonn cumhar bhán ar an fhairrge sin comhartha gaoithe.Má bhíonn madaí gaoithe le feiceáil 'san spéir sin comhartha stoirime.
    Nuair a théid an ghrian i luighe tráthnóna agus í mar bhéadh meadar fola, deirtear go mbéidh sgoith lae ann 'lá thar na bhárach.
    Má thoisigheann cith feartanna agus na cearca a'dhul ar fosgadh deirtear nach ndeánfaidh sé turadh i dtoibinne.