Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul Abar Salach
    Bhí fear an uair amháin agus sé an t-ainm a bhí air Pádraic. Chuaidh sé suas na phortaigh lá a chur amach mónadh. Ar a bhealach casadh fear air agus d'iarr sé ar Pádraic cliabh mónadh a fhágáil ag a thighsan agus go dtabhairfeidh sé an luach dó. Dubhairt Pádraic go bfagfadh.
    Nuair a bhí an lá istigh ag Pádraic, chuir sé cliabh mónadh ar a dhruim agus siud a tarraingt ar thigh an fhir a casadh air ar maidín. Mar bhí sé gear-thuirseach indiaidh a lá oibre agus deifre na bhaile air, níor mhothuigh sé gur baineadh trisleadh as ar thúrtóig agus fágadh ina luighe ar a bhéal agus a shróin é in abar shalach.
    Nuair a thainic bean a tighe a'tarraingt uirthí é sgannruigh sí agus indiaidh tamaill bhig chuir ceist air caidé tháinic air
    Seo an freagra a thug Pádraic uirthí:-
    Bhí ualach ar mo dhruim.