Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear bocht agus a bhean n-a gcomhnuidhe comhgarach de choill mhóir. Ní rabh de chloinn acu acht geirrseach bheag amhain trí bliadhna de aois.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sise leithe fhéin, " Níl aon duine ag amharc agus thig liom an glas a bhainnt de agus amharc isteach. Le sin rug sí ar an eochair mhóir chur sa ghlas í agus d'fosgail an doras mar bhéadh splannc shoillsighe ann. Chonnaic sí trí h-aingle na suidhe ar chathaoireacha rioghdha agus loinnreadh mór soluis thart ortha. D'fan an gheirrseach tamall beag na seasamh ag an dorús agus i ar crith le síor-athais. Annsin chuir sí a méur sa t-solus mhór agus nuair a tharraing sí arais í bhí sí cumhduighthe le h-ór. Thainig eugla annsin uirthí agus dhruid sí an dorus go gásta agus ar shiubhal léithe. Nigh sí a meúr mar go rabh cumhdach de'n ór uilig ar a meúr, ach ní rabh maith ann. Shuidh sí síos annsin agus chaoin sí na cuilideacha, ach nuair nach
    Caitlín Ní Dubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Dhún na nGall