Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhi Murchadh beag agus Murchadh Mór na gcómhnudihe le chéile agus bhí dhá shean-mathair aca. Fear saidbhir a bhí Murcadh Mór. Bhí dhá bó dheug agus tarbh aige agus ní rabh ag Murchadh beag acht an aon bó amhain. Lá amhain d'iarr Murchadh Mór ar gan an bó a cur thart leis an doras no go ngearradh sé na ceithre cosa díthe. " Maith go léor"? arsa Murchadh Beag. La thár na-bharach chuir sé í an bhealach ceadhna. Tháinig Murchadh Mór amach le tuagh agus ghéarr na cosa dithe. Annsin thugh Murchadh beag í agus d'feann í. Chur sé piosa airgid ann gach cóirneal d'en chraiceann. Thug sé 'un aonaigh i Chruinnigh na daoiní thart fa dtaobh dé agus gach buaille da dtabhradh sé do’n chraiceann. E[?]feadh píosa airgid amach agus sa’ doireadh fuair sé cúig chead ginidh air. Ar maidin lá-thár-bhárach ag éirigh do Murchadh Mór, ce chonnaich sé acht Murchad beag ag cunntas a chuid airgid. “Cé thug an tairgid sin duit?” “Fuair mé sin ar an bhó a mairbh tusa indé”. “Caithfidh mise an rud ceadna a dheánamh”. Mairbh sé an dá bhó deug a’s tarbh agus thug leis ‘un aonaigh iad. Bhí an lá té agus bhí droc bholfadh as an fheoil. Lean na saighdhuirí dearga é agus dubhairt siad an chead lá eile a dheánfadh sé a léithead sin go gcuirfeadh siad ‘na phríosún é.
    Bhí go maith agus ní rabh go [n-o]?
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant