Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'éirigh sí go h-iontach socair ciuin ar fad an iarraidh seo. Tharraing sí amac an griosach; chruinnigh sí na h-eibleóga ann aon acht (?) amháin go rabh áit beag amháin deánta aicí i lar teineadh. Annsin rinne si tuirtín beag de min choirce agus chuir sí ar na h-eibleógaibh le na rosadh agus shuidh sí féin shios ag cois na teineadh go mbeadh se reidh.
    Nuair a bhí sí na suidh tamall leig an fear san cóirneál gur mhusgail sé; leig se cupla mianfadhach as agus shuidh se suas ar uillin amháin ins an t-sraideóg agus d'amharc amhach.
    "An bhfuil an máidin ann a heinifín arsa seisean, agus d'éirigh se amach as an leabaidh agus shuidh sé ar stól beag beag san coirneal.
    "Níl" arsa sise," Rinne mé dearmad áran a deanamh fa choinne an bricfeasta agus tá me ag deanamh tuirtín beag ar an griosaigh."
    Tcím! Tcim! ars' an fear óg.
    Bhí na máide briste na sheasamh ag cois na teineadh. Fuair sé greim orthú agus thoisigh sé ag deanam díogeannaí beaga ins an luaithe. San deireadh thoisigh sé ag innse sgéil.
    "I mbaile Sagainne, ins an am fadho," arsa seisean, "bhí fear ann a bhí roinnt mór dé thalamh mhaith aige agus bhí se ag dhul ar aghaidh ins an t-saoghail fhad a's bhí se beo. Bhí sé mhac deag aige, agus shaol 'ach a'n duine go rabh siad críonna go leor. Acht tharlaigh go bhfuair an sean-fhear bás lá amhain gan uadhacht a dheanamh agus comh tuith agus bhí sé faoi an fhod thoisigh a shé mac deag a throid fa dtaobh
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Éamonn Mac Dhúrnáin