Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuithe i nDumhach-Mhór. Tá sé suidhte i bpáirc. Bheireann na daoine cuairt ortha ar laethannta airithe. Téigheann na daoine uilig go dtí an tobar seo ar Aoine an Chéasta. Deireann na daoine cúig Paidir agus cúig Abhe Maria ag an tobar seo ar son an té a fuair an tobar.
    I n-aimsir an gheirleanamhaint druideadh an tobar acht fuair na daoine é arais. Tugtar Tobar Naomh Dábhadóg air mar fuair an naomh sin an tobar.
    Char chuala mé iomradh ar dhuine ar bith a leisigheadh ag an tobar nó fá na galair is mó a leisigheadh ann.
    Olann na daoine cuid de'n uisge agus beireann siad lán buideail de'n uisge leóbhtha 'na bhaile.
    Fágann na daoine rudaí i na ndiaidh ag an tobar. Fágann siad buinn agus giotaí beaga de chórda agus giotaí beaga de éadaigh ar bhruach ag an tobar.
    Ní'l iasg ar bith ins an tobar. Char chuala mé ariamh fá duine ar bith a thug iarracht an
    Sighle Nic Ghiolla Cheara