Scoil: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Domhnaill

sa reilig Ghallda agus gur tógadh a chorp agus gur cuireadh sa reilig ag Árd-an-Aifrinn é.
    Turim-se is an chéad bliadhain ó shoin bhí reilig thiar i nDumhnach-Mhór san áit a bhfuil tobar Naomh-Bhudóg, agus tá na h-ardáin ós cionn na n-uaigheann le feiceál go fóill. Thug na Prodasdúnaigh leobhtha giota de leic a bhí ar uaigh i nDumhnach-Mhór agus bhí ainm Naomh Bhurdóg uirthí. Deirtear gur sháith siad é sa reilig Ghallda agus gur bfuarthas an leic cupla bliadhain ó shoin.
    Ba ghnátach leis na Prodasdúnaigh agus na Caitlicigh a chur fríd a chéile, ach ba leis na Gaedhil an reilig Ghallda chéad uair, ach bhain na h-Albanaigh dóbhtha í leis an láimh láidir, annsin fuair siad reilig dóbhtha féin agus baisteadh Árd-an-Aifrinn uirthí. Seo mar fuair siad é. Bhí ministir i gCrúachan agus bhí sé an-teireantach ar na Gaedhil. An lá seo bhí na Caitliocaigh ag dul le torramh. Nuair a chonnaic siad fhadh leis an geafta Ghallda chá leigfeadh an
    Máire Ní Dhorráin
    Diarmuid Ó Dorráin