Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí toighte ag bun na hÁilte-Péiste fadó Is cosamhail gó raibh bacach ag iarraid loistín oidhche amhain. Í lár an Gheimhridh a bhí ann, agus bhí sneachta go trom ar an talamh. Ní thiocadh leis loistin ar bith le fághail agus dimthigh sé. Nuair a bhí na fir ag cuartughadh caorach tamall in a dhiaidh sin, fuaras an bacach bocht agus é in a luighe marbh, ar ardan beag as cionn na tighthe
    Rinne siad poll agus chuir siad an creatúr annsin ar bharr an aird. Tá daoine ag togailt cloch anois fá coinne na mbealach mór ag bun an ardain sin. Fear a bhí dul de na clocha a dinnis seo damh. A Ainm
    Séamus Ó Sloibhin (57 blían) Bhí seo ag na sean daoine uilig.
    An Clochán, Co. Dhún na nGall