Scoil: Naomh Baoithin, Tullydish (uimhir rolla 3160)

Tulaigh Dois Uachtarach, Co. Dhún na nGall
Cathal P. Ó Lochlainn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ar an taobh teas de Bhun Crannaigh tá abhann a bhfuil eisg ann acht ní théigheann bradan suas an abhann seo ar chor ar bith. Tá sé ag na daoinibh gur chuir Naomh Colm Cille mallacht ortha nuair nach dtabharfaidh iásgaire greim le n'ite do lá go rabh sé ag dul tharis agus ocras mór air.
    Ni'l fios agam an fíor bréág é acht ní fhacha mé aoinne ag breith ar bradan san abainn seo. Tá abhann eile i mBun Chrannaighe 'na mbíonn mórán bradan innti agus chonnaic mé suas le caogadh bradain dá dtairraint amach ar an uisge 'san am amháin.
    Threachtuigh mé ar Cockhill cheana fein. Ceanntar iseadh é atá fa thuairim mile go leith o'n bhaile. Tá teach 'n phobhail annseo. Sul ar tógadh é deirtear gur dubhradh an t-aifreann an charraig atá le feicéal go foill agus sé an t-ainm atá ar an charraig go foill na "Carraig an Aifrinn" Comhgarach do'n charraig seo tá tobair namohtha- Tobar Naomh Colum Chille an t-ainm atá air agus ar an charraigh tá rian a dhá ghluin go foill.
    Cathal P. O'Loclainn a scriobh síos
    Sgoil Naomh Baoithin (Tulach-Dá Áir.)