Scoil: Cúl Chaonaig (Coolkenney) (uimhir rolla 14631)

Cúil Chaonaigh, Co. Dhún na nGall
S. Ó Coigligh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé posta dhá uair agus bhí nighean ag an céad bhean. Anois as arist marbhuighead siad molt caora ins an bhliadhain.
    Igcomhnuidhe bheireadh siad croidhe na caorach don chead nighean ach níor maith leithe í. Óidhche amháin bhí an cailín ag an doras. D'fiafhruigh an tathair dithe."Caidé an seort oidhche atá ann anocht ?" Dubhairt sise, "oidhche ruadh ratha satha gan gaoth gan tiuradh gan fearthainn". Dubhairt seisean annsin "gradh mo chroidhe is greannmhar an seort oidhce sin" nach rabh sé a greim níos greannmhara na croidhe de'n mholt. Indiadh sin fuair sise piosa maith dé'n mholt comh maith leis an cuid eile acú.
    Fuair mé Róise Ní Dhochartaigh Baile-Saile Málainn an sgéal seo:- ó Dabhidh Ó Dochartaigh as Málainn.
    (Often heard his mother tell story. She would be well over 100 if alive)
    Róise Ní Dhochartaigh