Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

An Cheathrú Bheag Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Loideáin

Ar an leathanach seo

1. Roinnt bliadhanta ó shoin bhiodh fir and mná shiubhail ag taisteal na tíre. D'fághadh siad dídean na h-oidhche i dtighthe áirithe. Bhiodh cuid acú a d'fághadh lóistín seachtmhain i dteach amháin. Théigheadh siad amach ar fud na h-áite gach lá. Bhiodh siad ag cruinniu fataí, plúr, mín, caiscín, tae agus siucra. Dhíolaidís na fataí ins na siopaí a bhíodh i ngar do lathair. Thugaidís na rudaí eile ar ais do na tighthe a bhéadh siad ag fanacht ann.
    Bhí fear ag dul thart darbh ainm Pádhraic Ó Gloinn. Sé an slighe beatha a bhíodh aige ná gléas ceól. Sé an cineál leabaidh a bhíodh aige ná málaí líontaí le tuighe. Bhí fear eile ag dul thart a dtugaidís Eoin Ó Cathasaigh air. Sé an slighe a bhíodh aige ná ag iompar ciseán ag
      1. daoine de réir aicme
    Nóra Ní Ghaothainn