Scoil: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

ar an taobh eile de'n bothar. Tá cloca móra saidhthe síos sa talamh san áit in a raibh an teach.
    Bhí an t-ainm Priondargas an fhear a bhí in a cómhnuidhe ins an taobh céadhna de'n bhóthar sin, acht giota beag níos fuide siar.
    Bhí Micheál Beag a Chaisleán in a chómhnuidhe ins an áit ina bhfuil na tighthe déanta de chloich ag muinntir Loinsgigh. I seilbh Micheál Bhigh a' Chaisleain a bhí Cluain Caoilbhigh uair amháin. Sin é an fáth gur tugadh "Cloonkeely Browne" mar ainm air.
    Bhí "Patcy Ruad" in chómhnuidhe in aice le teach Brighid Bean Ui Mhogháin Bain Úi Mhogáin (baintreabhach) agus "Micheal Pilibín" in a chómhnuidhe inaice na h-áite sin freisin.
    Seo iad na daoine atá breis is seachtmhógha bliadhna - deichneabhar
    Cluain Caoin Beag, Co. na Gaillimhe