Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

Bhíodh an simléar déanta dé ádhmud.
    Bhíodh dhá dhorais ar an gcuid is mó de na tighthe agus bhí mapa acu ar chul an dorais leis an nghaoith a choinnéal amach. Bhíodh an doras ar thaobh an tighe. Bhíodh leath dhoras ar cuid acu. Bhíodh cuid acu nach raibh aon fhuinneog ar bith urra agus cuid eile a raibh dhá fuinneog orra. Bhíodh slam tuighe i chuid de na fuinneogaibh agus píosa beag gloinne ionnta. Urlár dóib a bhíodh ionnta. Bhíodh móin agus scraith mar teinne acu. Bhíodh olá eisc agus fideoga síos i channa chun soluis a dheanamh. Nuair nach mbhíodh na fideoga acu chuireadh siad teinne bhreágh móna síos agus bhíodh solus maith ar sin freisin.
        1. foirgnimh
    Máire Ní Fhlaithbhearthaigh